Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pálos és Szent György rendiek közös zarándoklata

2011.04.20

vegyes-005.jpg

A Jasna Góra-i pálos kolostor Lengyelország legnagyobb tisztelettől övezett zarándokhelye, Częstochowa városban, a Warta folyónál épült. A kolostor a lengyel vallási és nemzeti szabadság szimbóluma. Itt található Európa egyik legismertebb Szűz Mária ábrázolása, a częstochowai Fekete Madonna ikon, amely az 1382-es alapítás körül került a kolostorba. A kolostort Nagy Lajos király alapította, majd Opolei Ulászló herceg adományozta a Magyar Pálos Rendnek a 293 méter magas hegyet. Nevét is a magyar pálosoktól kapta. A kolostor évszázadok óta zarándokhely, Szűz Mária jelenlétének és a Mária-ikonnak számos csodát tulajdonítanak. Ezek közül a leghíresebb az 1655-ös svéd invázióhoz kötődik, mikor is a Müller tábornok vezette 3000 fős támadó svéd protestáns sereg megérkezett a falak alá. Augustyn Kordecki perjel a szent hely védelme mellett döntött, 170 katonával, 20 nemessel és 70 szerzetestársával. A 40 napos ostrom, amelyet a lengyelek vallásos érzelmeik megsértésének tekintettek, sikertelenül végződött, és jelentősen hozzájárult a svéd-lengyel háború menetének megfordulásához. A lengyelek a győzelmet nem annyira a maroknyi védősereg vagy a falak erejének tulajdonították, hanem a Szűzanya oltalmának és közbenjárásának. Hálából II. János Kázmér lengyel király 1656. április 1-jén a lembergi székesegyházban ünnepélyes fogadalom keretében felajánlotta országát a Szent Szűznek.
 A magyar alapítású kolostor a nemzeti szabadság szimbólumaként a legújabb kori történelemben is fontos politikai szerepet töltött be, a szovjet megszállás alatt helyet és védelmet adott a Szolidaritás szakszervezeti mozgalomnak, és misézett itt II. János Pál pápa is. vegyes-004.jpg
A Magyar Pálos Rend magyarországi rendtartománya rendszeresen szervez zarándoklatokat a Fényes hegyre, melyen Kertész-Bakos Ferenc vezetésével idén a szintén magyar alapítású rend, a Szent György rend is részt vett. A mostani virágvasárnapi szentmisére, melyet Bátor Botond atya, a rend főnöke mutatott be, a motorozás szerelmeseit invitálták. A szabadtéri szentmisén, melyet a várfalra kívülről felépített acélszerkezetes, üvegfalú külső szentélyben celebráltak, kb. 200 ezer motoros zarándok vett részt. A zarándoklat kedves momentuma, hogy a magyar motoros zarándokokat a magyar pálos szerzetesek szintén motorokon vezették a budapesti Szikla templomtól a lengyelországi kolostorig.